Арестите на дисиденти изтощиха протестите в Иран
Арестите на дисиденти изтощиха протестите в Иран / снимкa: БГНЕС

Иранските власти арестуваха осем местни служители на британското посолство в Техеран по обвинения в участие в протестите, съобщи Ройтерс, като се позова на полуофициалната информационна агенция "Фарс".

"Осем местни служители на британското посолство, които са играли значителна роля при неотдавнашните протести, са арестувани", съобщи Фарс, без да посочва източника на информация.     

Властите са задържали неколкостотин активисти, журналисти и студенти в цялата страна. Това е една от най-мащабните акции срещу видни дисиденти от Ислямската революция през 1979 г. Според очевидци и правозащитни организации цивилни агенти от службите за сигурност са арестували десетки от най-опитните ирански прореформистки лидери. Правителството заяви единствено, че са били задържани лица, отговорни за разпалване на протестите, отбеляза АП.

Арестите изтощиха силите на потенциалните водачи на протестното движение, настояващо, че президентът Махмуд Ахмадинеджад е спечелил изборите с измама. Те също така показаха, че има вероятност да се стигне до процеси и тежки присъди срещу видни опозиционни личности, които може да бъдат изправени пред съдилища, специално създадени за разглеждане на дела, свързани с демонстрациите. След като главният реформистки кандидат Мир Хосейн Мусави беше поставен под постоянно полицейско наблюдение, протестите, настояващи за нови избори, замряха.

Много от задържаните при демонстрациите бяха освободени след няколко дни. Но повечето от арестуваните при акции срещу потенциални противници на режима остават зад решетките. Това вся страх сред привържениците на Мусави и разколеба опозиционното движение, пише БТА.