Арести във Франция след линчуването на двама студенти в парк
Арести във Франция след линчуването на двама студенти в парк / снимка: Reuters

Френската полиция арестува десетина души в проблемен квартал на град Гренобъл, в Югоизточна Франция, след като местна банда линчува миналия петък двама младежи, предаде Франс прес.

Престъплението потресе цяла Франция и мобилизира вниманието на президента Франсоа Оланд.

Повечето от задържаните са на възраст 18-21 години. Няколко апартамента са претърсени. В операцията са участвали 50 полицаи.

Миналия петък без очевиден мотив 15 младежи, въоръжени с чукове, ножове и дървени прътове, нападнаха в парк в проблемния квартал на Гренобъл студента Кевин и неговата приятелка Софиян и ги убиха. Според очевидци нападателите може да са били подразнени от начина, по който един от 21-годишните младежи ги погледнал, посочва БТА.

По-късно днес в квартала на Гренобъл ще има поход в памет на убитите младежи. Вчера там дойдоха Оланд и френският министър на вътрешните работи Манюел Валс. Оланд обеща, че извършителите на отвратителното убийство ще бъдат наказани. Той разговаря и с майката на една от жертвите.

През 2010 година същият квартал на Гренобъл преживя три нощи на размирици след убийство при престрелка с полицията на младеж, ограбил казино, припомня Франс прес. Тогава предшественикът на Оланд - Никола Саркози, обяви, че ще поведе общонационална война с хулиганите.