Арести по време на визитата на папата във Великобритания
Арести по време на визитата на папата във Великобритания / снимки: Reuters

Лондонската полиция съобщи днес, че служители от антитерористичната й служба са арестували петима души, заподозрени, че подготвят нападение. Това стана в момент, когато папа Бенедикт Шестнайсети бе на обиколка из Лондон, предаде Ройтерс. Претърсени са били бизнес сграда в центъра на Лондон и жилища в северните и източните квартали. Полицията обаче посочи, че арестите са превантивни, по подозрение, че се готвят терористични действия срещу главата на Римокатолическата църква.

„След днешните арести отново бе направена оценка на подготовката на полицията за визитата на папата и сме доволни, че дадените разпоредби продължават да са подходящи", се казва в изявление на полицията. „Няма промяна в нивото на сигурност в страната", изтъкват от Скотланд ярд.

Задържаните петима мъже са на възраст между 25 и 50 години. Арестите са извършени след получена разузнавателна информация за „потенциална заплаха", предаде ДПА, цитирайки говорител на полицията. На въпрос за националността им било отговорено, че и петимата не са британци, отбелязва БТА.

Арести по време на визитата на папата във Великобритания
netinfo

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви, че папата е спокоен, има доверие на британската полиция, която е взела необходимите мерки, предаде АФП. Програмата му не е била променена.

През втория ден от първата си официална визита във Великобритания Папа Бенедикт Шестнайсети бе приет от духовния глава на Англиканската църква - кентърберийския архиепископ Роуан Уилямс, предадоха световните агенции. Двамата висши духовници са се срещали многократно, но днешната им среща в лондонската резиденция на архиепископа е символична и исторически значима, изтъква ДПА. Дворецът Ламбет, построен през 13 век, е бил седалище на католическата църква в Англия до 1534 г., когато крал Хенри Осми скъсва с Рим.

Според АП срещата е протекла топло въпреки напрежението, предизвикано от безпрецедентното решение на папата от миналата година да улесни англиканците, които са против ръкополагането на жени за епископи, да станат католици. Бенедикт днес отказал да обсъжда „трудностите, които са добре известни на всеки от нас", а вместо това подчертал нуждата всички християни да работят заедно и да внасят повече добродетелност в обществения живот.

Арести по време на визитата на папата във Великобритания
netinfo