Арести на природозащитиници на Острова заради подозрения в екстремизъм
Арести на природозащитиници на Острова заради подозрения в екстремизъм / netinfo

Трийсет души са арестувани след обиски във Великобритания, Белгия и Холандия, свързани с разследване на дейността на екстремисти - защитници на правата на животните. Това съобщи Франс прес, като се позова на полицейски източник.

Подозира се, че всички арестувани са замесени в криминални дейности, свързани с екстремистки прояви при отстояване на правата на животните, съобщи полицията в Хампшър /Южна Англия/, която координира операцията.

Близо 300 полицейски служители са мобилизирани за акцията, обхванала редица британски региони. Не се посочват обаче никакви подробности за обиските в Белгия и Холандия, пише БТА.

Полицията подчертава, че обиските продължават. Във Великобритания не са рядкост вандалските действия, извършвани от защитници на животните. Някои от тях прибягват до сплашване и дори до физическо насилие.

През май 2006 г. трима активисти на подобни движения бяха осъдени на по 12 години затвор за шантаж. Те бяха осквернили гроб при акция за сплашване срещу ферма за отглеждане на морски свинчета, които да бъдат използвани като опитни животни, припомня АФП.