Арабските страни са готови да подкрепят американския план за Ирак
Арабските страни са готови да подкрепят американския план за Ирак / netinfo

Саудитска Арабия заяви, че арабските страни са готови да подкрепят американския план за стабилизиране на Ирак, предаде Ройтерс.

Ние сме напълно съгласни с целите на новата стратегия, които, ако бъдат постигнати, ще решат проблемите, пред които е изправен Ирак, заяви саудитският външен министър принц Сауд ал Фейсал ас Сауд на пресконференция с американския държавен секретар Кондолиза Райс, която е на посещение в страната.

„Но осъществяването на този план изисква положителен отговор и от страна на самите иракчани. Други страни могат да помогнат, но основната отговорност за вземането на решения лежи върху иракчаните", допълни ас Сауд.

Райс също подкрепи саудитската позиция, че от иракчаните зависи дали планът ще успее.

Държавният секретар изтъкна, че те трябва да направят още много, включително да положат сериозни усилия за постигане на национално помирение и за решаване на проблемите със сигурността в страната и по-специално в столицата Багдад. Ние ще продължим да работим с иракското правителство, за да гарантираме, че организациите, които контролират милициите, ще бъдат спрени, каза още тя.

Райс подчерта, че Вашингтон и Рияд имат едни и същи цели - обединен Ирак със съхранена териториална цялост, в който няма външна намеса. Един Ирак, в който всички иракчани са третирани еднакво и могат да разчитат на защитата на държавата независимо от своята религия или етническа принадлежност, допълни тя.