Арабските страни обвиниха ЕС в политически натиск
Арабските страни обвиниха ЕС в политически натиск / снимкa: БГНЕС

Съветът за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив обвини Европейския съюз, че намесва политически въпроси в преговорите за бъдещото споразумение за свободна търговия между двете организации. Това пише излизащият в Лондон вестник "Аш Шарк ал аусат".

"ЕС внесе политически проблеми, които доведоха до забавяне в определянето на рамката на споразумението. Евроблокът се опитва да наложи стратегическото си партньорство с Израел на страните от Залива, които отказват да установят каквито и да било отношения с тази държава," каза генералният секретар на организацията Абдел ал Атия пред вестника. По думите му ЕС се опитва дори да принуди арабските страни да сключат всеобхватно мирно споразумение с Израел, което да доведе до създаване на палестинска държава и край на окупацията. Ал Атия посочи, че през септември ще се състои последната среща между Съвета и ЕС, на която ще се реши дали ще бъде подписано споразумение, или преговорите ще бъдат прекратени.

Арабски лидери се събират на минисреща на върха в либийската столица Триполи. Сред основните теми, които ще бъдат дискутирани, е планът на френския президент Никола Саркози за създаване на Съюз на държавите от Средиземноморския регион. Предвижда се официално Саркози да обяви създаването на новата организация на 13 юли в Париж. Тя ще обединява държавите с излаз на Средиземно море.