/ iStock/Getty Images
Арабските страни не бива и никога няма да се откажат да подкрепят палестинците, въпреки че през последните години палестинският въпрос мина на заден план. Това заяви днес на Мюнхенската конференция по сигурността генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит, цитиран от ТАСС.

Няма съмнение, че палестинският въпрос мина на втори план заради т. нар. арабска пролет, когато много страни от региона преживяха трудни времена и бяха принудени да се фокусират върху собствените си, вътрешни проблеми. Това обаче не им дава право да забравят за основния въпрос в Близкия изток, каза Гаит.

По думите му е имало много слухове и изявления, че веднага щом президентът на САЩ Доналд Тръмп представи "сделката на века" - плана за мирно разрешаване на израелско-палестинския конфликт, всички ще го приемат.

"Когато обаче палестинците казаха, че отхвърлят този план, всички излязоха и заявиха: подкрепяме ви. Искам да уверя, че тази подкрепа ще се запази и за в бъдеще", подчерта генералният секретар на Арабската лига.