Арабските лидери помагат за възстановяването на Газа
Арабските лидери помагат за възстановяването на Газа / снимкa: БГНЕС

Ръководителите на 22-те държави членки на Арабската лига обещаха да предоставят подкрепата си във всякаква форма на палестинското население, но не успяха да създадат фонд за възстановяването на Газа по време на двудневната си среща на върха в Кувейт, предаде АФП.

„Арабските ръководители се ангажират да предоставят всякаква форма на подкрепа за възстановяването на Газа и изразяват задоволство от обявените до този момент помощи“, се казва в заключителното им комюнике.

Вчера кралят на Саудитска Арабия съобщи, че страната му ще предостави помощ в размер на 1 милиард долара за възстановяването на Ивицата Газа, която беше опустошена от 22-дневната израелска офанзива срещу палестинското ислямистко движение Хамас. Но в заключителното комюнике, прочетено от генералния секретар на Арабската лига Амр Муса, не са споменати никакви механизми за възстановяване на палестинската територия.

Проектът за създаване на Фонд за реконструиране на Газа, в който да бъдат събрани 2 милиарда долара, беше включен в дневния ред на срещата по препоръка на външните министри на арабските страни. „Министрите на външните работи и генералният секретар на Лигата бяха натоварени да следят развитието на този въпрос“, се казва още в комюникето.