Арабската лига преговаря с враждуващите фракции в Ливан
Арабската лига преговаря с враждуващите фракции в Ливан / снимка: БГНЕС

Делегация на Арабската лига започна в Бейрут срещи с враждуващите фракции в Ливан в опит да разреши конфликта, който изправи страната на ръба на гражданска война, предаде ДПА.

Мисията, водена от премиера и външен министър на Катар шейх Хамад бен Ясем ат Тани и генералния секретар на Арабската лига Амр Муса, се срещна първо с председателя на парламента Набих Бери. След разговорите делегацията не направи изявление, отбелязва ДПА и БТА.

Представителите на Арабската лига ще се срещнат с премиера Фуад Синьора, а след това и с лидера на друзката общност Уалид Джумблат, за да се опитат да спрат насилието, което обхвана страната от 7 май и доведе до смъртта на най-малко 82 души.

Основни в дневния ред ще бъдат усилията да се сложи край на кампанията на антиправителствени протести на бойци на Хизбула и техните съюзници, които доведоха до блокирането на голям брой основни пътища в Ливан, включително трасето до летището. Седми ден поред не са насрочени никакви пътнически полети от единственото международно летище в страната.

Съществуват предположения, че правителството ще реши на среща по-късно днес да отмени своите противоречиви решения за комуникационната мрежа на Хизбула, които предизвикаха кризата, отбелязва ДПА.