Арабската лига поощри противниците на Асад
Арабската лига поощри противниците на Асад / снимка: Reuters

Арабската лига заяви, че е "право" на всяка държава-членка да предоставя военна помощ на тези, които водят война срещу режима на Башар ал Асад, в съответствие с резолюция на срещата на върха във вторник в Доха, предава АФП.

Според отговорен служител в Арабската лига, лидерите, които продължават срещата си в Доха, са приели този текст. Ирак и Алжир са изразили резерви, докато Ливан се е разграничил от резолюцията.

В тази резолюция, с копие от която разполага АФП, участниците в срещата подчертават "важността на усилията за приоритет на политическо уреждане".

Но те добавят, че всяка държава-членка има правото да подкрепи при желание, с всички средства за самозащита, включително и военни, съпротивата на сирийския народ и опозиционната на режима Свободна сирийската армия, която е един от основните участници във въстанието, предава БГНЕС.

Ръководителят на Националната опозиционна коалиция на Сирия,Ахмед Моаз ал Хатиб, който подаде оставка, и временният "министър-председател" Хасан Хито участваха в срещата на върха на арабския съюз в Катар, където те заеха местата на сирийските първенци.

Срещата утвърди и финансова субсидия за Националната коалиция на сирийската опозиция и временното представителство на Сирия към Арабската лига, участието на противниците на Асад в организации и експертни съвети до организирането на избори и формирането на правителство в страната.