/ iStock/Getty Images
Канадски учени са разработили портативен апарат за изкуствена вентилация на белите дробове, който ни спасява от махмурлук три пъти по-бързо, съобщава в. "Метро".

Разработката е дело на проф. Джоузеф Фишър от Изследователския институт на широкопрофилната болница в Торонто. Апаратът може да влезе в употреба и за спасяване на хора с алкохолно отравяне. Устройството работи на принципа на доставянето на въглероден двуокис чрез лицева маска, като в същото време се осъществява механична хипервентилация с помпа.

Когато човек е поставен в такива условия, той диша много по-учестено. По този начин алкохолът се елиминира и чрез белите дробове. Колкото по-дълбоко се диша, толкова повече алкохол се освобождава. Опасността тук е, че при хипервентилация тялото изхвърля и въглеродния диоксид от кръвта, заедно с алкохола. Това може да накара хората да припаднат или дори да се споминат. В канадското устройство за изтрезняване тази опасност се компенсира с малко куфарче, което генерира въглероден двуокис и е свързано с тръба към лицевата маска.

Устройството било тествано върху петима мъже, които изпили по чаша водка. Доброволците се освободили от наличния в организма им алкохол три пъти по-бързо в сравнение с останалите, благодарение на хипервентилацията. Машината прочиства наполовина съдържанието на алкохол в кръвта само след 40 минути. Иначе този процес отнема от два до три часа. Единственият недостатък на новия продукт е неговата цена - 20 хиляди долара. 
БТА