Анулираха министерската среща на шестте велики сили за Иран
Анулираха министерската среща на шестте велики сили за Иран / netinfo

Предвидената за днес министерска среща на шестте велики сили за Иран е анулирана, съобщи говорителят на Държавният департамент на САЩ Шон Маккормак.

Съставената от Германия, Франция, Великобритания, САЩ, Русия и Китай група за пореден път трябваше да направи опит да убедят Иран, включително чрез санкции, да се откаже от ядрената си програма, за която някои държави от групата подозират, че се използва за военни цели.

Снощи обаче руското външно министерство обяви, че Русия не вижда "никаква спешна причина да се обсъжда иранската ядрена програма по време на Общото събрание на ООН".

Иран ще се противопостави на сплашването и ще продължи да защитава правата си за достъп до ядрена енергия за граждански цели, заяви междувременно иранският президент Махмуд Ахмадинеджад пред Общото събрание на ООН. Както и в предишни подобни случаи, делегациите на САЩ и Израел напуснаха залата докато Ахмадинеджад правеше изказването си. В речта си той заяви, че няколко "ционисти" манипулирали центровете за вземане на решения в САЩ и някои европейски страни и контролирали световните финансови и монетарни системи.

"За пръв път в историята на ООН един държавен глава открито и публично изразява грозните и мрачни обвинения от "Протоколите на Ционските мъдреци", заяви Перес след речта на Ахмадинеджад. Той имаше предвид антисемитски текст, публикуван в началото на 20 век, в който се описва еврейски и масонски заговор за завладяване на света. Документът впоследствие бе дискредитиран и е считан за фалшификация и измама.

Перес повтори позицията на Израел, че Иран се е превърнал в "център на терора" чрез подкрепата си за екстремистките групировки Хамас в Ивицата Газа и Хизбула в Ливан.