Антониу Коща е новият кмет на Лисабон
Антониу Коща е новият кмет на Лисабон / netinfo

Кандидатът на управляващата в Португалия Социалистическа партия за кмет на Лисабон Антониу Коща бе избран на състоялите се вчера предсрочни избори в столицата с 29,5 процента от гласовете, предаде агенция Франс прес.

Коща, който е бивш министър на вътрешните работи, ще разполага с шест места в градския съвет от общо 17. Това го задължава да управлява в коалиция.

Общинските съветници бяха избрани по пропорционалната листа и кандидатът, който оглавява листата, получила най-много гласове, автоматично става кмет, пояснява АФП.

На второ място се класира листата на бившия кмет Кармон Родригеш, който участва като независим кандидат. На 7 юни той бе разпитан във връзка с корупционна афера и бе принуден да подаде оставка, което доведе до предсрочните избори. Резултатите сочат, че той е получил 16,7 процента и ще разполага с трима общински съветници.

Също три места получава най-голямата опозиционна партия - Социалдемократическата, която в миналия състав имаше мнозинство.

Тя получи 15,7 на сто от гласовете, което е най-лошият резултат в историята й в Лисабон.

Другите три леви листи получиха 26,55 от гласовете и пет места в градския съвет.

В изборите участваха 12 листи, но останалите не получиха нито едно място.

Избирателната активност бе много ниска - 62,5 на сто от избирателите не гласуваха.

Антониу Коща съобщи, че в близките дни започва консултации с избраните в градския съвет и отбеляза, че засега е рано да се каже с кои политически сили ще се коалира. "Ще изпълняваме програмата си, като водим диалог с всички", подчерта той.