/ Guliver/Getty Images
Ислямофобията, изразявана в някои части на света, разпалва тероризма, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от АФП.

"Едно от нещата, което разпалва тероризма, и изразяването в някои части на света на ислямофобски настроения и политики", изтъкна Гутериш, който е на посещение в Саудитска Арабия, посветено на регионалните конфликти. Той каза това пред журналисти в Рияд на съвместна пресконференция със саудитския министър на външните работи Адел ал Джубейр.

Антониу Гутериш призова за нов подход за предотвратяване на войните

"Това е най-добрият аргумент, който може да използва "Ислямска държава", за да извършва собствената си пропаганда", добави генералният секретар на ООН. Гутериш разговаря със саудитския крал Салман и водещи саудитски ръководители за регионалните конфликти, по-специално в Сирия и Йемен, според местни медии.
 

Guliver/Getty Images


Изявленията срещу имигрантите, пристигащи главно от страни с мюсюлманско мнозинство, заемат челно място в идеологиите на крайнодесни движения в Европа и допринасят за тяхната популярност след притока на бежанци на континента, отбелязва АФП.

Отложиха преговорите за Сирия в Женева за края на февруари

Новият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа в края на януари указ, забраняващ влизането в САЩ за период от 120 дни на бежанци от всички страни и влизането на граждани на седем страни с мюсюлманско мнозинство за 90 дни. Тези решения обаче бяха замразени от американското правосъдие.
 

Guliver/Getty Images


По повод сирийския конфликт Антониу Гутериш изтъкна, че не може да има ефикасна борба срещу тероризма без политическо решение, включващо всички страни в конфликта.

Нов кръг мирни преговори за Сирия под егидата на ООН е насрочен за 20 февруари в Женева.
БТА