Антисемитските настроения в Европа се засилват
Антисемитските настроения в Европа се засилват / netinfo

Антисемитските настроения в Европа се засилват. Това установява проучване на амeриканската еврейска организация Лига против поругаването, цитирано от израелския вестник "Йедиот ахронот". Анкетата, извършена в пет големи европейски страни - Франция, Италия, Германия, Испания и Полша, показва, че според повечето техни граждани евреите са по-лоялни към Израел, отколкото към държавата, в която живеят, и че имат прекалено много власт в бизнеса и финансовите дела.

Антисемитските настроения в петте европейски страни или са се засилили, или в някои случаи са останали непроменени в сравнение с последното подобно проучване от 2005 г.

Същевременно анкетата установява смесени тенденции в отношението към Израел и Близкия изток. Повечето европейци продължават да са на страната на палестинците, но едновременно с това проучването отчита силни настроения срещу Иран и Хамас.

По-голямата част от анкетираните смятат, че Техеран иска да се сдобие с атомна бомба и твърдо подкрепят санкциите срещу него. Мнозинството също така смятат палестинското ислямистко движение за терористична организация и одобряват решението на Европейския съюз да прекрати помощта за палестинската автономна власт.