Антипиратската мисия на ЕС: Спасяването на отвлечения танкер ще е трудно
Антипиратската мисия на ЕС: Спасяването на отвлечения танкер ще е трудно / БГНЕС

Спасяването на британския химически танкер "Сейнт Джеймс парк" ще бъде трудно, тъй като екипажът му се състои от хора от девет различни националности, заяви говорителят на антипиратската мисия на Европейския съюз Джон Харбър, цитиран от Асошиейтед прес.

В понеделник морски разбойници похитиха британския танкер с 26-членен екипаж в Аденския залив и гръцки кораб, плаващ под панамски флаг в Индийския океан. Британският съд беше първият търговски кораб, отвлечен в охранявания от международни военноморски сили Аденски залив от близо шест месеца.

Британският кораб, чийто екипаж се състои от петима българи, шестима индийци, трима филипинци, трима турци, трима руснаци, двама украинци, двама румънци, един грузинец и един поляк, плавал от испанското пристанище Тарагона към Тай Пут в Тайланд. Три часа след като той беше похитен, морски разбойници отвлякоха и гръцкия кораб, плаващ под панамски флаг, припомня Българската телеграфна агенция.

Междувременно говорителят на външното ни министерство Драговест Горанов коментира, че не може да потвърди, нито могат да отрече дали се водят преговори за отвлечения кораб, както се заговори по-рано. „При нас такава информация няма. Преговорите се водят дискретно без да се афишират, защото става дума за пари", уточни той.

Все още не е установена връзка с похитителите на отвлечения кораб с петима българи на борда. Това съобщи капитан Продан Раданов, управител на регионалния офис във Варна на английската фирма "Зодиак", която е мениджър на отвлечения танкер "Сейнт Джеймс парк". Специално сформираният кризисен щаб във Великобритания прави всичко възможно да се свърже с похитителите на танкера, за да стане ясно какви са техните искания, посочи Раданов.

Практиката от подобни случаи показва, че обикновено похитителите оповестяват исканията си точно 48 часа след отвличането на кораба. В случая този срок изтича в 16.20 часа. По думите на Раданов, нова информация за съдбата на кораба и моряците евентуално може да се очаква след този час. От щаба в Обединеното кралство следят координатите на кораба, но не се знае дали той е акостирал или не.