Антимафиотска операция нанесе тежък удар на клана на казалезите
Антимафиотска операция нанесе тежък удар на клана на казалезите / ThinkStock/Getty Images

Антимафиотска операция срещу неаполитанската камора завърши с 44 арестувани и запор на имущество за 20 милиона евро, съобщиха от областната дирекция "Антимафия" в Неапол.

Разследването е продължило 4 години, а арестите са извършени рано тази сутрин в провинциите Казерта, Неапол и Салерно на областта Кампания, както и в провинция Перуджа на областта Умбрия.

Специалисти оценяват операцията като тежък удар срещу клана на "казалезите" и по-точно срещу неговата най-могъща фамилия Русо.

Неаполитанската камора използва екзотични животни за рекет

Кланът на "казалезите" води наименованието си от Казал ди Принчипе, град с около 22 хиляди жители в провинция Казерта, чието име на местния диалект е само Казале. Той се формира през втората половина на миналия век и принадлежи към престъпната организация камора, която действа в областта Кампания и има сходни черти с ндрангетата в съседната Калабрия и със сицилианската мафия "Коза ностра". През последните години кланът е разширил своята територия и вече действа в областите Лацио, Умбрия, Пулия и Ломбардия, както и извън Италия - главно в Испания, Германия, Румъния и САЩ.

Капо (шеф) на "казалезите" е Франческо Скиавоне, с прозвище Сандокан, който изтърпява присъда при особено строг тъмничен режим. Неговата дясна ръка е Джузепе Русо, известен като Кръстника, който е бос на фамилията Русо и в момента също е в затвора на строг режим.

Антимафиотите смятат, че арестуваният сега негов брат Корадо Русо е оглавил не само фамилията, но и целия клан на "казалезите". На свобода е все още третият брат Рафаеле Никола Русо.

Дългогодишното наблюдение и подслушване е установило как фамилията е наложила господството си в сферата на рекетирането, манипулирането на търгове, поддържането на отношения с висши служители на местните администрации и най-вече контролирането на основните икономически дейности в завладените територии. За целта са били използвани местни бизнесмени, показали готовност да сътрудничат, като за някои от тях се предполага, че са били привлечени за пълноправни членове на престъпната организация.

Фамилията Русо е овладяла изцяло сектора на така наречените електронни автомати с увеселително предназначение, главно за видеопокер и други хазартни игри. Само при днешната операция са поставени под запор 5 фирми, притежаващи 3200 машини за електронен хазарт на стойност около 20 милиона евро. Установено е, че камористката фамилия е използвала мафиотски методи за контрол на снабдяването с кафе, на залите за бинго, на хранителните заведения в моловете, на конните състезания и на печатниците.

Източник: БТА