АНС има разрешение да шпионира интернет в търсене на хакери
АНС има разрешение да шпионира интернет в търсене на хакери / Thinkstock/Getty Images

Администрацията на Обама е дала на Агенцията за национална сигурност (АНС) законово правомощие, без публични дебати, да следи комуникациите в интернет за засичане на хакери, особено работещи за чуждестранни правителства, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес.

Според документи, предоставени от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън, през 2012 година министерството на правосъдието е разрешило на разузнавателната агенция да проверява данни в интернет без съдебно разрешение в търсене на зловреден софтуер и пиратски атаки, свързани с чуждестранни правителства.

В изявление Националната дирекция на разузнаването, която контролира всички американски разузнавателни агенции, припомни, че киберзаплахата над САЩ нараства "като честота, мащаби, усъвършенстване и сериозност на последствията".

"В този контекст не е учудващо, че американското правителство събира сведения за чуждестранните сили, които се опитват да проникнат в американските мрежи и крадат информации на американски граждани и фирми", се казва в изявлението.

Източник: БТА