АНС е събирала близо 200 млн. есемеси дневно
АНС е събирала близо 200 млн. есемеси дневно / снимка: sxc.hu

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) е събирала по около 200 милиона кратки текстови съобщения дневно из целия свят, чрез което е узнавала за плановете на хората за техните пътувания, контакти и трансакции с кредитни карти, съобщи вчера британският вестник "Гардиън", цитиран от Ройтерс.

Програмата на АНС с кодово название "Дишфайър" е събирала "до голяма степен всичко възможно", пише вестникът, като се позовава на свое изследване съвместно с телевизионния "Ченъл фор", основаващо се на документи от Едуард Сноудън - бившия сътрудник на АНС, който понастоящем се укрива в Русия.

Според "Гардиън" тези документи сочат също, че британската Правителствена централа по комуникациите (Government Communications Headquarters), тоест службата за електронен шпионаж, е ползвала базата данни на АНС, за да събира сведения за комуникации на хора в Обединеното кралство, отбелязва БТА.

"Гардиън" подчертава, че от базата данни били извадени или "минимизирани" сведенията за комуникациите на телефони от САЩ, докато номерата от други страни, включително Великобритания, били налице.

През април 2011 г. програмата "Дишфайър" е събирала средно по 194 млн. есемеси на хора, сред които и на лица, които не са заподозрени в незаконна дейност, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че днес президентът на САЩ Барак Обама ще огласи реформи в програмите за електронен шпионаж на АНС.