/ ThinkStock/Getty Images
Хакерите от „Анонимните“ поеха отговорност за свалянето на правителствени уебсайтове в Испания в понеделник в знак на протест срещу усилията на Мадрид да блокира сепаратистките мераци в Каталуния.
 
Сайтовете, в които са включени официалните уебсайтове на Конституционния съд и министерствата на икономиката и на външните работи, излязоха офлайн в понеделник и все още нямаше достъп до тях привечер.
 

„Анонимните“ са група, която атакува финансови и правителствени уебсайтове по целия свят. Те заявиха, че са организирали спирането. "Хей, Испания, виждаме, че все още наранявате каталунския народ, това не е шега. Ние ще навредим и на вашето правителство", пише в изявление, публикувано в Twitter.
 

„Анонимните“ временно блокираха уебсайта на Конституционния съд през октомври 2017 г., когато централното правителство на Испания се готвеше да обяви безпрецедентни мерки за завземане на правомощия от регионалното правителство на Каталуния заради заплахата областта да се откъсне от останалата част от страната.
 

Хакерската група е създадена през 2003 г. приемайки за свой символ маската на Гай Фокс. Маската е стилизирано изображение на огромна усмивка, червени бузи и широк мустак, завит нагоре в двата края.
БГНЕС