САЩ статия
САЩ статия / БГНЕС
Вестник "Ню Йорк таймс" публикува анонимна статия на висш представител на администрацията на Доналд Тръмп, в която се обяснява как нейният автор се опитва заедно с други хора да се бори отвътре срещу най-лошите наклонности на президента, предадоха световните агенции. Тръмп веднага определи текста като "страхлив" и го нарече "предателство", а поведението на изданието определи като "много нечестно".

Публикуването на статията идва в момент, в който издания публикуваха откъси от експлозивна книга на разследващия журналист Боб Удуърд, посветена на Тръмп и на случващото се в Белия дом. В нея Тръмп е обрисуван като холерик и параноик, когото неговите сътрудници се опитвали да узаптят и дори да заобиколят, за да избегнат негови опасни отклонения.

Тайни от Белия дом: Служители описват Тръмп като „идиот“ и с акъл на петокласник

Сега авторът на текста в "Ню Йорк таймс", озаглавен "Аз съм част от съпротивата в администрацията на Тръмп", подчертава ясно, че не става дума за негова подкрепа на действията на американската левица, а за защита на страната от поведението на нейния 45-и президент.

"Мислим, че преди всичко имаме задължение към нашата страна и че президентът продължава да действа по начин, който е вреден за доброто здраве на нашата република", пише в материала.

"Това е причината, поради която ние се ангажирахме да направим онова, което можем, за да съхраним нашите демократични институции, като същевременно възпираме най-неуместните импулси на президента Тръмп, докато дойде време той да напусне поста си", се допълва още в публикацията.

Тръмп по повод книга за него: Не знам защо не променят законите за клеветата

"Сърцевината на проблема е аморалността на президента", допълва анонимният автор.

В публикацията се отчита, че администрацията е постигнала известен напредък по въпроси като фискалната реформа, укрепване на армията и др, но авторът смята, че тези постижения са били постигнати "въпреки, а не благодарение" на Доналд Тръмп, чийто управленчески стил е определен като "стиснат", "импулсивен" и "неефикасен".

В. "Ню Йорк таймс" обясни, че е взел решението да публикува анонимна статия по искане на нейния автор. Изданието знае неговата самоличност. "Ние мислим, че публикуването на този материал е единственият начин да се позволи на нашите читатели да се запознаят с една важна гледна точка", казва изданието.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс
БГНЕС, архив

Тръмп отрече твърдения в американска книга

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че е разочарована, но не изненадана от решението на вестника да публикува тази статия. Тя я определи като "необмислена и егоистична".

"Близо 62 милиона души гласуваха за президента Доналд Тръмп през 2016 г. Нито един от тези хора не е гласувал за един страхлив и анонимен източник на фалиращия "Ню Йорк таймс", каза тя, повтаряйки често използвано изявление на Тръмп.

"Този страхливец трябва да направи едно единствено нещо, което се налага, и да подаде оставка", допълни Сандърс по адрес на автора на публикацията.
Агенциите припомнят, че е рядко явление да се публикува аналитична статия от анонимен автор.

Доналд Тръмп
БГНЕС

Запитан за публикацията, по време на събитие в Белия дом, Тръмп я нарече маловажна и позорна. По адрес на вестника, който я е публикувал, той каза: "Те не ме харесват и аз не ги харесвам".

Тръмп се зарече, че никой няма да го победи на следващите избори през 2020 г., защото хората ще гласуват за него заради онова, което той е направил. Той каза, че икономическите постижения в САЩ са доказателство за способностите му като лидер.
 
Статията предизвика гадаене във Вашингтон дали авторът й работи в Белия дом или в някое правителствено ведомство. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпейо поотделно увериха, че не са авторът на анонимната статия във в. "Ню Йорк таймс", предаде Ройтерс.

САЩ статия
БГНЕС

Държавният секретар Майк Помпейо заяви, че не е авторът на тази статия и разкритикува "Ню Йорк таймс", че я е публикувал. "Не е от мен. Не е трябвало да приемат на доверие твърденията на някакъв недоволен лъжец за каквото и да било и да ги публикуват във вестника си", каза той.

САЩ статия
БГНЕС

Говорител на вицепрезидента Майк Пенс също разкритикува вестника и заяви, че Пенс не пише анонимни статии. "Вицепрезидентът слага името си в статиите си. "Ню Йорк таймс" трябва да се засрами, а също и човекът, който е написал тази невярна, нелогична и страхлива статия. Ние сме над такива аматьорски изпълнения", заяви говорителят на Пенс Джарод Ейгън.