Разделението в САЩ е още по-голямо след изборите за президент тази  година
Разделението в САЩ е още по-голямо след изборите за президент тази година / IStock
Над 50% от допитаните привърженици на Републиканската партия в САЩ вярват, че президентът на САЩ Доналд Тръмп "по право е спечелил" изборите, но те са му откраднати в резултат на фалшифициране на резултатите от гласуването. Това се посочва в съвместно проучване на Ройтерс и Ипсос.

Като цяло 73% от анкетираните приемат, че кандидатът на демократите Джо Байдън е победителят, и само 5% - че Тръмп печели. На въпрос дали Байдън „законно е спечелил“, те отговорят, че изпитват съмнение как е постигната победата на демократа.

Само 29% от поддръжниците на републиканската партия заявяват, че Байдън е спечелил честно изборите, докато 52% казват, че Тръмп е „победител по право“.

В същото време 68% от републиканците вярват, че изборите са фалшифицирани, на същото мнение са и една трета от анкетираните, които не са към никоя партия, и 16% от поддръжниците на Демократическата партия.

Проучването е проведено на 13-17 ноември. В него са допитани 1346 респонденти, включително 598 демократи и 496 републиканци.

Превод и редакция: DarikNews