/ iStock/Getty Images
Почти всички ограничения в Англия, свързани с пандемията от коронавирус, отпадат от днес, съобщи Франс прес.

Залите за спектакли и стадионите могат да работят с пълен капацитет, дискотеките подновяват работа, клиентите могат да бъдат обслужвани на бара в пъбовете и няма да има повече ограничение за броя на хората, които могат да се съберат на едно място. Носенето на маски вече не е задължително в обществения транспорт и магазините, но е препоръчително. Кметът на Лондон Садик Хан обаче реши да остане в сила задължението за носене на маски в градския транспорт в столицата.

В навечерието на падането на мерките срещу COVID-19: Джонсън апелира за предпазливост

Шотландия премахва повечето ограничения, но остава в сила носенето на маска на обществени места. Физическата дистанция, която трябва да се спазва, е намалена на един метър. Смекчават се правилата за срещите на закрито, без обаче да бъдат напълно отменени. Осем души от три домакинства могат да се срещат на закрито в частни имоти, а на публични места като пъбове могат да се събират до 10 души от 4 домакинства. Ресторантите ще могат да удължат с час работното си време и вече да затварят в полунощ. Дискотеките остават затворени. На 9 август Шотландия се очаква да отмени и останалите ограничения.

Всички санитарни ограничения трябва да бъдат премахнати в Уелс на 7 август, но правителството предвижда да остане в сила задължението на носене на маски на закрито на обществените места и в транспорта. В момента шестима души могат да бъдат на частно събиране или да отидат на почивка заедно. Масовите прояви са с лимит до 1000 седящи или до 200 правостоящи хора.

Великобритания с рекорден за последните 6 месеца брой нови заразени с COVID-19

На 26 юли в Северна Ирландия ще бъде сложен край на мерките за дистанция на открито и ще бъде намалена дистанцията на закрито до един метър. На 12 август ще бъде обсъдена отмяна на задължителното носене на маски.
БТА