Ангела Меркел се срещна с Нелсън Мандела
Ангела Меркел се срещна с Нелсън Мандела / снимка: БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел, която е на посещение в Южна Африка, се срещна с бившия президент Нелсън Мандела. След срещата тя заяви, че е било "много вълнуващо" да разговаря с героя на движението срещу апартейда, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Срещата между Меркел и 89-годишния Нобелов лауреат, който бе придружаван от съпругата си Граса Машел, продължи 45 минути. Това бе първата лична среща на германския канцлер с Мандела.

"За мен беше много вълнуващо да разговарям с Нелсън Мандела", заяви Меркел и отбеляза, че в младежките си години следяла с интерес действията на Мандела срещу апартейда. "Неговото велико послание е, че се нуждаем от мир на Земята, за да разрешим световните конфликти. Многото конфликти в Африка понастоящем показват, че това е правилното решение и трябва да го вземем присърце", допълни Меркел.

Меркел пристигна в Южна Африка в четвъртък и ще напусне страната утре. Африканската й обиколка ще продължи с кратка визита в Либерия, след което тя ще се завърне в Германия.