Ангела Меркел се срещна с Мирек Тополанек
Ангела Меркел се срещна с Мирек Тополанек / netinfo

Германският канцлер Ангела Меркел, която се надява предстоящата среща на върха на Европейския съюз следващата седмица да определи пътна карта за конституционни реформи на Съюза, се срещна с чешкия министър-председател Мирек Тополанек в двореца Мезеберг до Берлин, предаде ДПА.

Вчера в двореца Меркел вечеря с полският президент Лех Качински, който след това каза пред полски журналисти, че не е отстъпил от позициите си.

Полша иска промени в процедурите по гласуване, докато Германия, която заема председателството на ЕС до края на юни, настоява да не бъде разваляно сега съществуващото споразумение между останалите страни членки за гласуване "с двойно мнозинство".

Все пак Чехия изрази известно съгласие с възгледите на Варшава преди днешната среща в Мезеберг.

Дипломацията на високо равнище е част от усилията на Меркел да постигне споразумение на последната среща на върха на ЕС преди германското председателството на ЕС да изтече. Пред полските медии Качински посочи: "Казах на канцлера, че самото предложение, което ние отправяме, е компромис." Полша предлага страните членки да имат брой гласове равен на корен квадратен от числеността на населението й.

Така ако Германия има девет гласа, Полша ще разполага с шест, а населението на Полша е два пъти по-малко от това на Германия. По този начин всички по-малко страни членки ще получат по-голямо влияние.

Качински изрази надежда, че срещата на върха ще постигне споразумение въпреки различията по конституционните реформи. "За момента оставаме на нашето мнение, въпреки убеждението ни, че срещата на върха трябва да мине успешно", каза полският правителствен глава.