Анджей Дуда и Бронислав Коморовски отиват на балотаж на изборите в Полша
Анджей Дуда и Бронислав Коморовски отиват на балотаж на изборите в Полша / БГНЕС

В Полша започна кампанията за втория тур на президентските избори, който ще се състои на 24 май, предаде ТАСС. След първия тур надпреварата продължава между действащия президент Бронислав Коморовски и кандидата на най-голямата опозиционна партия "Право и справедливост" Анджей Дуда. Дуда вече започна агитацията си с раздаване на кафе в центъра на Варшава. "Имам идея за нова конституция, която да промени процедурата за референдумите. Хората имат правото да решават и да чувстват, че живеят в собствената си страна", каза той.

Дуда съобщи, че смята да се срещне с Павел Кукиз, който се нареди на трето място с малко над 20 процента от гласовете. Сега и двамата главни кандидати ще се борят за подкрепата на неговия електорат.

"Ще разговаряме. В добри отношения сме. Не се вълнувайте, ще се справим", каза Дуда.

Официалните резултати се очакват най-рано довечера, но според екзитпол проучванията Анджей Дуда е получил малко над 34 процента от гласовете, а Бронислав Коморовски - малко над 32 процента.

В Полша трябва да се организира референдум по най-актуалните въпроси, които вълнуват избирателите, предложи президентът Бронислав Коморовски, предадоха ТАСС и Асошиейтед прес. "Планирам, със съгласието на Сената (горната камара на парламента), да организирам общонароден референдум, за да решат гражданите важните назрели въпроси", каза Коморовски. По думите му става въпрос за теми като едномандатните избирателни райони, промени в изборния закон и ликвидиране на системата на финансиране на партиите от държавния бюджет.

Резултатите от вчерашния първи тур показват, че гражданите очакват бързи промени и усъвършенстване на механизма за пряко влияние на населението върху вземането на важни решения, смята Коморовски. Той обаче не посочи дата за предлагания от него референдум.

Източник: БТА