Андерш Брайвик отново се оплака от условията в затвора
Андерш Брайвик отново се оплака от условията в затвора / снимка: Reuters, архив

Андерш Брайвик, който излежава присъда от 21 години затвор за избиването на 77 души, се оплака пред норвежкото правителство заради условията в затвора, подобни на „тежко мъчение”, съобщи адвокатът му.

В жалбата си до министъра на правосъдието Грете Фаремо и до управителя на строго охранявания затвор Ила Кнут Бяркайд Брайвик се оплака, че е държан прекалено дълго в изолация. По съображения за сигурност 33-годишният екстремист е държан далеч от останалите затворници в килия, която има собствен двор за упражнения. В него той има право да прекарва един час на ден.

Брайвик се оплаква още от липсата на занимания, безбройните обиски и от наложената му почти пълна забрана за изразяване. Всичко това според адвоката му нарушава норвежкия закон, забраняващ актове на „тежко мъчение”. „Независимо какво престъпление си извършил, не трябва да бъдеш подлаган на унизително отношение, за което няма оправдание. Има правила за престоя в затвора и те трябва да важат за всички”, заяви адвокатът на Брайвик Торд Йорде.

През ноември убиецът изпрати писмо от 27 страници до ръководството на затвора със списък от оплаквания, вариращи от ежедневни неприятности като студено кафе и липса на масло до по-сериозни проблеми като цензуриране на писмата му, обиски и държане в изолация, съобщава БГНЕС. От него обаче произтекли само малки промени, заяви адвокатът му.

Брайвик откри огън срещу летен лагер на младежкото крило на Работническата партия на 22 юли 2011 г., като уби 69 души, повечето от които тийнейджъри. Атаката му започна от Осло, където той взриви голяма бомба пред основната сграда на правителството, убивайки осем души. През август м.г. Брайвик беше признат за вменяем и получи максималната в Норвегия присъда от 21 години затвор. Присъдата може да бъде удължавана за неопределено време, ако се установи, че той продължава да е заплаха за обществото.