/ БГНЕС, архив
България днес е свободна благодарение на руското извоюване на Крим от Османската империя. Тази позиция изрази пред Дарик бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, който е и депутат в Руската държавна дума.

Според него Сърбия и Гърция също дължат свободата си на това, че Русия е отвоювала Крим. Както всички големи държави, Русия винаги е имала интереси на Балканите, но тя не иска поредната война да започне в този регион, посочи още Карпов.
 
"2018 година е много важна за историята и за балканските народи. И за България, и за Сърбия, тъй като преди 140 години завършва османското иго", посочи Анатолий Карпов.

Руски шахматист и депутат: Кирилицата идва от Византия

"Сърбите търпяха големи неприятности, българите имаха големи проблеми. И само благодарение на Русия страните бяха освободени  от Османската империя. Но освобождението не стана бързо, тъй като Русия първо трябваше да излезе на Черно море", обясни още той. 

"Между другото, удивително е, че в България и дори  в Гърция се поставят въпроси за Крим. Ако Русия не беше извоювала Крим от Османската империя, днес нямаше да има свободни  България, Гърция  и Сърбия", посочи Карпов.

Борисов отказа среща с Карпов заради коментара му за кирилицата

Руският депутат коментира и обстановката на Балканите.

"Русия винаги е имала позиции и интереси на Балканите. Балканите са сложна европейска територия,  тъй като тукпрактически интереси имат  всички големи държави. Тези интереси се пресичат и често се сблъскват. Но не искамепоредната  война да започне на Балканите", коментира Карпов.
 
Активното поддържане на русофобията цели дестабилизиране на отношенията. Когато всичко по света е спокойно, тогава не се продава оръжие. Когато обаче има проблеми се печели  от продажба и нелегална доставка на оръжие, при това се печели много. Така че, става дума за финансов интерес, посочи още гросмайсторът и депутат от „Единна Русия”.