Амнести сочи с пръст България заради бежанците
Амнести сочи с пръст България заради бежанците / снимка: DarikNews.bg, Хасково, архив

Правозащитната организация Амнести интернешънъл призова България да действа спешно за подобряване на „нечовешкото” положение на бежанците, настанени в лагер близо до границата с Турция, където стотина от тях заплашили да обявят гладна стачка.

Около 1000 лица търсещи убежище, по-голямата част от тях избягали от войните в Афганистан и Сирия, са струпани в Харманли беззащитни пред наближаващата зима, посочва организацията. Според Амнести лагерът се състои от метални контейнери, палатки и само една сграда, която е през разпадане. Българските власти продължават да изпращат там нови бежанци.

Някои от обитателите на лагера са пристигнали там миналата седмица. Сред тях има самотни непълнолетни и бременни жени. Никой не им казва защо продължават да са в лагера и какво ще се случва с тях, пише БГНЕС.

Върховният комисариат на ООН за бежанците осъди на 15 ноември отблъскването на сирийски бежанци от Гърция и България. Малко след това България съобщи, че е изпратила обратно стотина бежанци, повечето от които сирийци, пристигнали от Турция.