Амнести подозира Русия във военни престъпления в Сирия
Амнести подозира Русия във военни престъпления в Сирия / снимка: БГНЕС, архив

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" заяви, че за три месеца руски въздушни нападения в Сирия са убити стотици цивилни граждани.

Много хора са били цел на нападенията, което може да представлява военни престъпления.

Някои удари "изглежда директно са атакували цивилни или цивилни обекти като жилищни райони, които не са очевидна военна цел, включително и медицински заведения, в резултат на което са загинали или са били ранени цивилни лица", заяви Филип Лутер от организацията.

"Тези атаки може да представляват военни престъпления", каза той, като добави, че е "важно да се извърши независимо и безпристрастно разследване на случаите".

Според базираната в Лондон организация има "доказателства, че руските власти може да са лъгали, за да скрият гражданските щети при удар срещу джамия и срещу полева болница при друг удар“. Има също „доказателства, че Русия използва забранените в света касетъчни и неуправляеми бомби в населени жилищни райони".

Русия гневно отхвърли тези твърдения. "Ние проучихме този доклад. Отново няма нищо конкретно и ново, само клишета и лъжи, които неведнъж опровергавахме", заяви говорителят на Министерството на отбраната Игор Конашенков.

Източник: БГНЕС