Амнести интернешънъл призова за борба срещу дискриминацията на роми
Амнести интернешънъл призова за борба срещу дискриминацията на роми / netinfo

"Амнести интернешънъл" призова чешките и особено словашките власти да се борят срещу дискриминацията на ромите, предаде Франс прес.

"Словашкото правителство трябва да поеме отговорността си и да гарантира правата на ромските деца на образование, то трябва освен това да направи така, че сегрегацията и съществуването на бидонвили да останат в миналото", заяви представител на местния клон на международната правозащитна организация. "Амнести интернешънъл" дава като примери неоправданото според нея записване на ромчета в специални класове за умствено изостанали или проблемни деца и изгонването на 200 роми от град Нове Замки.

В Словакия живеят между 300 хиляди и 500 хиляди роми - т. е. между 6 и 10 процента от населението. Макар че правителството прие петгодишен план за подобряване на условията на живот на това малцинство, повече от половината словашки роми продължават да живеят в нехигиенични жилища, понякога без вода и електричество. Средно образование завършват едва 3 на сто от ромските деца, а висше - нищожните 0,3 на сто.

В съседна Чехия, "Амнести интернешънъл" разкритикува нетолерантността и дискриминацията над ромите в областта на жилищното настаняване, образованието, здравеопазването и наемането на работа.