Американските военни в Ирак наполовина до 2010 г.?
Американските военни в Ирак наполовина до 2010 г.? / снимка: BGNES

Доклад за Ирак, който се очаква да бъде разпространен във Вашингтон, призовава американските сили да бъдат съкратени наполовина до 2010 година.

Докладът предлага също така преговори под егидата на ООН между лидерите на враждуващите иракски фракции по модела на босненските мирни преговори през 90-те години, съобщи ДПА.

Докладът е подготвен от същите експерти, които съветваха двупартийната комисия начело с бившия държавен секретар Джеймс Бейкър и бившия конгресмен Лий Хамилтън, препоръчала в края на декември постепенно изтегляне на войските, пише вестник "Вашингтон пост".

Озаглавен "Ирак: време за промяна", докладът предлага за три години численността на американските сили в Ирак да бъде намалена наполовина, а през 2012 година грижата за сигурността да бъде поверена изцяло на иракските сили.

"САЩ са изправени пред твърде много предизвикателства по света, за да продължават да поддържат ангажимента си в Ирак на сегашното ниво. Време е да се очертае ясен път за бъдещето", изтъкват авторите. Те призовават също ООН да организира продължителни преговори между лидерите на политическите фракции в Ирак, които по модела на босненския мирен процес през 90-те години да бъдат водени до решаването на основните въпроси като подялбата на властта, промяната на конституцията, разпределението на петролните ресурси и местните избори.

Изготвянето на доклада е възложено от Института за мира в САЩ, който макар да се води за независим и безпартиен, се финансира от Конгреса от 1986 година, посочва ДПА.