Американският списък с терористи достигна 1 млн. души
Американският списък с терористи достигна 1 млн. души / netinfo
Американският антитерористичен списък с имена на терористи и заподозрени в тероризъм лица, е достигнал 1 млн. души, съобщи Американската асоциация за граждански свободи.

"Главният инспектор на министерството на правосъдието заяви, че Центъра за контрол на тероризма вече включва повече от 700 000 имена в базата данни през април 2007 г. и се увеличава средно с повече от 20 000 имена месечно", се уточнява в комюнике.

Според тези данни списъкът съдържа 1 млн. имена. Сред имената има и такива на починали лица като например на иракския диктатор Саддам Хюсейн или американския сенатор демократ Едуард Кенеди. Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела, лауреат на Нобелова награда за мир, също бе в списъка, но през юни Сенатът прие закон, по силата на който името му бе изтеглено – единственият начин за заличаване на имена от списъка, посочва АФП.

Агенцията за сигурност на транспорта (АСТ) на САЩ отхвърли твърдението, че списъкът съдържа милион имена, посочва АФП. Според АСТ имената, включени в списъка за следене, са 450 000.