Американският Сенат се обяви за разширяването на НАТО
Американският Сенат се обяви за разширяването на НАТО / netinfo

Американският Сенат се обяви единодушно в подкрепа на присъединяването към НАТО на Украйна, Грузия, Албания, Хърватия и Македония, предаде ИТАР-ТАСС.

Проектът за "Закон за укрепване на свободата в рамките на НАТО" е бил одобрен с единодушно съгласие, т. е. без да се стига до преброяване на гласовете, в четвъртък. По-нататъшното запазване на стабилността и сигурността в Европа изисква военна, икономическа и политическа интеграция на зараждащите се демокрации в съществуващите европейски структури, подчертава се в текста, иницииран от влиятелния сенатор републиканец Ричард Лугър.

Проектозаконът предвижда отпускане на финансова помощ за укрепване на сигурността на въпросните страни. В самия текст не се споменават конкретни суми, но служители на администрацията на президента Джордж Буш посочиха по-рано, че Грузия може да получи 10 милиона долара, Македония - 3,6 милиона, Албания - 3,2 милиона, а Хърватия - 3 милиона.

Почти аналогичен законопроект бе одобрен от Камарата на представителите на 6 март, отбелязва ИТАР-ТАСС. Заради известните разлики в двете версии окончателният текст трябва да бъде утвърден от помирителна комисия. За да придобие силата на закон, той трябва да бъде подписан след това от президента Буш.