Армията на Съединените щати идентифицира войника, който вчера премина неразрешено на територията на Северна Корея, като редник Травис Т. Кинг и заяви, че е предстояло да му бъде наложено дисциплинарно наказание, преди да избяга по време на обиколка на силно укрепената гранична зона, предаде Ройтерс.

Смята се, че Кинг е задържан от севернокорейските власти, но до момента  остава неясно какъв точно е бил мотивът му и подробности около случилото се.

Американски войник избяга в Северна Корея

Опитите на американски войници, разположени в Южна Корея, да дезертират или да преминат незаконно в държавата с тоталитарно управление са доста редки, но ето някои предоставени от агенция Ройтерс редки случаи, регистрирани след като Корейската война от 1950-1953 г. приключва с примирие, а не с подписването на мирен договор:

Джоузеф Т. Уайт

Американски войник, разположен в Южна Корея през 1982 г., Джоузеф Т. Уайт стреля по ключалката на портала, който води към демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи, преди да се предаде на севернокорейските власти, според разказ, публикуван от изданието "Къриа таймс" (Korea Times).

Пхенян твърди, че той е дезертирал, но Корейската народнодемократична република (КНДР) отхвърля искането на Командването на ООН (многонационална военна сила, създадена да подкрепя Република Корея по време и след Корейската война, бел. ред.) да се срещне с него. По-късно военен говорител на САЩ заявява, че разследването показало, че Уайт е преминал в Северна Корея по собствена воля. Във видеозапис, публикуван от Пхенян, Уайт осъжда САЩ и възхвалява КНДР и нейния тогавашен лидер Ким Ир-сен.

По-късно родителите на Уайт получават написано на ръка писмо, за което се твърди, че е писано от сина им, в което той казва, че работи като учител и се чувства щастлив в Северна Корея, съобщава "Вашингтон пост". Уайт се удавя при инцидент през 1985 г., съобщават медиите, като се позовават на информация, получена от родителите му.

Чарлз Робърт Дженкинс

Северна Корея обвини САЩ в „ядрен шантаж“

Чарлз Робът Дженкинс влиза в Северна Корея докато патрулира в района на демилитаризираната зона през 1965 г. По-късно изразява съжаление за бягството си и обяснява пред военен съд, че мотивът му е бил да избегне опасна служба в Южна Корея и бойните действия във Виетнам. Заявява, че преди да премине границата е изпил 10 бири.

По време на близо четирите десетилетия, прекарани в Северна Корея, Дженкинс преподава английски език, снима се и в пропаганден филм като американски шпионин. Дженкинс се жени за Хитоми Сога, японка, отвлечена от Пхенян. През 2002 г. на Сога е позволено да се върне в Япония, а през 2004 г. Дженкинс се присъединява към нея заедно с двете им дъщери. Умира през 2017 г.

Джеймс Джоузеф Дреснок

Джеймс Джоузеф Дреснок е 21-годишен редник от американската армия, разположен в Южна Корея през 1962 г., когато преминава границата и бяга в КНДР, защото щял да бъде изправен пред военен съд за пропускане на дежурство. Дреснок описва във филм за живота си как пресякъл демилитаризираната зона през минно поле. Дреснок и други трима военнослужещи, американски военни дезертьори, сред които и Чарлз Дженкинс, Джери Уейн Париш и Лари Алън Абшиър, живеят в относителна изолация в продължение на години, преди да се превърнат в звезди на севернокорейското кино, представяйки лоши американци в пропагадни филми, популяризирани от тогавашния лидер Ким Чен-ир. Според съобщенията, които се позовават на информация от синовете на Дреснок, той е починал в Пхенян през 2016 г.
Симеон Томов/БТА