/ БГНЕС
Американските сили свалиха ирански дрон, преминал над американска патрулна база в Североизточна Сирия, съобщиха въоръжените сили на САЩ, цитирани от Асошиейтед прес.

Инцидентът с безпилотния летателен апарат става на фона на последствията от опустошителното земетресение с магнитуд 7,8, което преди повече от седмица разлюля Турция и Сирия и което бе последвано от значително намаляване на напрежението в разкъсваната от война страна, отбелязва агенцията.

Централното командване на въоръжените сили на САЩ каза в изявление, че вчера следобед дрон е прелетял с разузнавателна цел над американската патрулна база в Коноко, преди да бъде свален от американските военни.

Никой не е поел отговорност за изпращането на дрона в Североизточна Сирия, където американските бази често са подлагани на обстрел или на минометни атаки. В близост до патрулните бази на САЩ са намират бази на подкрепяната от Иран милиция, както и тлеещи огнища на бойци на "Ислямска държава", разгромени в Сирия през март 2019 г., уточнява АП.

Има около 900 американски войски, разположени в Северна, Южна и Източна Сирия, които си сътрудничат с оглавяваните от кюрдите Сирийски демократични сили в борбата срещу бойци на Ислямска държава и притихналите им ядра, припомня агенцията
Десислава Николова/БТА