/ Gulliver/Getty Images
САЩ са извършили спецоперацията с хеликоптери
Американските сили извършиха операция в Североизточна Сирия, чиято цел е бил член на групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен служител на САЩ в сферата на отбраната.

Говорителят на американското Централно командване Джоузеф Бучино не даде повече подробности за акцията, която според местни източници е била извършена в контролирано от правителството селище в провинция Хасака.
 

Американски източници заявиха, че при операцията в Мулук Сарай, в която са участвали хеликоптери, е бил ликвидиран член на "Ислямска държава", който се е укривал там. Според тях убитият е бил издирван от американските власти.

Един от източниците заяви, че целта на въздушната операция е бил член на "Ислямска държава" с ръководни функции, който се е намирал в район, контролиран от правителството на сирийския президент Башар Асад. По думите му убитият е отговарял за координацията между спящи клетки на групировката в региона. Друг източник каза, че американските сили са взели тялото на убития.

Пентагонът: Лидерът на „Ислямска държава“ в Сирия е убит при удар на американски дрон

САЩ са извършвали и други акции срещу членове на групировката в Сирия, но за първи път се съобщава за операция в зона, контролирана от сили, верни на сирийското правителство.

Сирийската държавна телевизия съобщи в своя канал в Telegram, че американски специални части са извършили операция в Мулук Сарай, при която е загинал един човек, а други са били заловени. Тя не даде подробности за тяхната самоличност.
БТА