/ iStock/Getty Images
Юта стана първият щат в САЩ, който изисква от социалните медии да получават родителско съгласие за използване на техните приложения от деца и да проверяват дали потребителите са навършили 18 години.

Губернаторът на щата Спенсър Кокс заяви, че е подписал двете радикални мерки, за да защити младите хора.

Законопроектите ще дадат на родителите пълен достъп до онлайн акаунтите на децата им, включително до публикациите и личните съобщения.
Този ход идва на фона на засилената загриженост относно въздействието на социалните медии върху психичното здраве на децата.

Съгласно приетите мерки ще е необходимо изричното съгласие на родител или настойник, преди децата да могат да създават профили в приложения като Instagram, Facebook и TikTok.

Законопроектите също така налагат полицейски час в социалните медии, който блокира достъпа на децата между 22:30 и 06:30 ч., освен ако не бъде коригиран от техните родители.

Съгласно законодателството социалните медии вече няма да могат да събират данни за децата или да бъдат насочвани към тях за реклама.
Двата законопроекта, които също така имат за цел да улеснят предприемането на правни действия срещу социалните медии, ще влязат в сила на 1 март 2024 г.

Губернаторът републиканец Спенсър Кокс написа в Twitter:

"Вече не желаем да позволяваме на компаниите за социални медии да продължават да вредят на психичното здраве на нашата младеж. Като лидери и като родители ние сме длъжни да защитаваме нашите млади хора".

Групата за защита на правата на децата Commons Sense Media приветства хода на губернатора за ограничаване на някои от най-пристрастяващите функции на социалните медии, като го нарече „огромна победа за децата и семействата в Юта“.

„Това дава тласък на други щати да търсят отговорност от компаниите за социални медии, за да гарантират, че децата в цялата страна са защитени онлайн“, заяви Джим Стейър, основател и главен изпълнителен директор на Common Sense Media.

Подобни регулации се разглеждат в четири други щата, ръководени от републиканците - Арканзас, Тексас, Охайо и Луизиана - и в ръководения от демократите Ню Джърси.
 
БГНЕС