Американски сеизмолози разтресоха 100-годишна сграда
Американски сеизмолози разтресоха 100-годишна сграда / Thinkstock/Getty Images

За да видят как земетресението разрушава здание в реални условия, американски учени са оборудвали с датчици и "шейкъри" (вибрационен апарат) огромен склад в Ел Сентро (Калифорния) и са го подложили на силни трусове, предаде Лента.ру, като се позова на информация на университета на щата Ню Йорк в Бъфало.

"Хората обикновено не ни позволяват за проверяваме здравината и да разрушаваме истински постройки. Крайно рядко ни се отдава за поставим прибори в здание и да проверим как реагира то на трусовете", разказва ръководителят на проекта Андреас Ставридис.

През ноември 2014 г. учените са монтирали в бивш склад от началото на XX век множество видеокамери и датчици, а също виброустановка. След това са започнали да "разтърсват" двуетажната сграда на резонансна честота.

Зданието е привлякло учените със структурата си, в която се съчетават тухли и железобетон. Макар в САЩ този тип постройки да са били забранени след земетресението през 1933 г. в Лонг бийч (Калифорния), те все още са широко разпространени в Калифорния, а също в Латинска Америка, Азия и Средиземноморието.

Макар складът вече да не се използва и да е смятан за неподходящ за ремонт след земетресението от 2010 година, той се е оказал много по-здрав, отколкото са очаквали учените, и е издържал на трусовете.

На Ставридис са му били необходими две години, за да получи разрешение за извършване на изпитанията, за да се споразумее със собствениците на сградата, с юристи, градските и университетски власти. В крайна сметка обаче разрешението е било получено.

Източник: БТА