Американски полковник прострелян в Багдад
Американски полковник прострелян в Багдад / netinfo

Американски полковник е бил прострелян от снайпертист по време на оглед на строежа на защитна стена около сунитски анклав в Багдад, съобщиха днес американските военни, цитирани от Ройтерс.

Инцидентът станал в източната част на сунитския квартал Азамия на 3 май, се казва в изявление на американската армия. Раненият полковник е бил улучен от един куршум, веднага бил евакуиран от района и сега е в стабилно състояние.

Квартал Азамия се намира на източния бряг на река Тигър и от три страни е заобиколен от шиитски райони. Проектът на американските военни да издигнат пет километра дълга и 3,5 метра висока стена около сунитския анклав предизвика недоволството на жителите на сунитския район. Според тях съоръжението ще ги изолира от останалите общности и ще задълбочи религиозното напрежение.

Иракският министър-председател Нури ал Малики, който е шиит, нареди строежът да бъде спрян. След това иракските военни съобщиха, че обмислят промени в плановете като замяна на бетоновите стени с бодлива тел и по-малки циментови бариери.

В Багдад се строят множество подобни ограждения. Те са елемент от мащабна кампания за сигурност в столицата с цел да се преустановят религиозните сблъсъци и да се защитят жилищните квартали и пазарите.