Американски „морски тюлени” атакуваха сомалийски екстремисти
Американски „морски тюлени” атакуваха сомалийски екстремисти / снимка: Gulliver/Getty Images

Американски правителствен източник потвърди, че американски специални части са извършили операция, насочена срещу висш лидер на ислямистката групировка „Аш Шабаб” в Сомалия, предаде Ройтерс.

Говорител на Пентагона потвърди във Вашингтон, че американски сили са извършили рейд срещу водач на ислямистката групировка „Аш Шабаб” в Сомалия без да може да уточни дали той е бил е убит, предаде АФП. „Мога да кажа, че в нощта на 4 срещу 5 октомври американски военни са предприели антитерористична операция срещу известен терорист от „Аш Шабаб”, заяви говорителят на американското министерство на отбраната Джордж Литъл, потвърждавайки информация във в. „Ню Йорк таймс”.

„Тюлените” приближили тайно рано сутринта вчера откъм морето крайбрежна вила в град Бараве, след което избухнала престрелка с намиращите се там ислямисти. Това е най-значителния американски военен рейд на сомалийска територия, откакто командоси убиха един от ръководителите на Ал Кайда - Салех Али Салех Набхан - край същия град преди четири години, отбелязва вестникът.

Предполага се, че неназованият лидер от „Аш Шабаб” е бил убит в престрелката, но американците са били принудени да се изтеглят преди да получат потвърждение, каза висш представител на американските служби за сигурност. Бараве - пристанищно градче южно от сомалийската столица Могадишу - е известно като сборна точка за чуждестранните бойци в „Аш Шабаб”.

Операцията е планирана преди седмица и половина в резултат на нападението срещу търговския център „Уестгейт”, при което бяха убити над 60 души, казва други представител на службите, отбелязва БТА. Според очевидци престрелката е продължила около час, като били повикани хеликоптери за подкрепа от въздуха, посочва „Ню Йорк таймс”. Висш сомалийски правителствен служител потвърди рейда, отбелязвайки, че той е извършен от американски сили и сомалийското правителство е било предварително уведомено за него.

Говорител на „Аш Шабаб” заяви, че неин боец е убит в престрелката, но групировката е отблъснала атаката. Американски представители първоначално съобщиха, че са заловили ислямисткия лидер, но после опровергаха тази информация. Засега няма данни за загинали американци при операцията.

По-рано представител на „Аш Шабаб” заяви, че в нападението са участвали британски и турски специални части, но Великобритания и Турция отрекоха да имат каквото и да било отношение към атаката, отбелязва ИТАР-ТАСС.