/ ThinkStock/Getty Images
С оглед нарастващия брой на хоспитализираните с коронавирус в САЩ, гражданите трябва да преразгледат плановете си за събирания по повод Деня на благодарността, заяви д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести.

Традиционните срещи по този повод са сериозен риск за разпространение на вируса, каза той пред телевизия Си Би Ес Нюз.

Властите в Ню Йорк забраниха огромна сватба с 10 000 поканени

В този случай американците ще трябва да избират между семейните събирания и своята и на останалите сигурност.

За съжаление, това е риск, каза Фаучи – пристигат хора от места извън населеното място, събират се в затворени помещения, не знаете какъв е здравният им статус.

По информация на „Индипендънт”, месец преди Деня на благодарността около 700 американци всеки ден умират от коронавирус. Броят на смъртните случаи вече надхвърли 210 000. Въпреки, че не е имало рязко нарастване на процента на заразените и хоспитализираните във всички щати, в много от тях е регистриран скок и дори рекорд.

На въпрос как ще изглежда лично неговият Ден на благодарността, д-р Фаучи заяви, че ще бъде „много по-различен”.

„Бих искал да го прекарам с децата си, но те са в три различни щата. За да стигнат дотук, всички трябва да отидат първо на летището, да се качат в самолета, да ползват обществен транспорт. Самите те заради загрижеността си към мен и моята възраст решиха да не се връщат у дома за Деня на благодарността”, каза епидемиологът.

Миналата година повече от 50 милиона американци са пътували, за да видят семействата си, като повечето са използвали автомобили. В момента пътуването между отделните щати не е забранено, но всеки от тях има различни правила за карантина и социална дистанция. В някои от тях е в сила задължителна 14-дневна карантина при пристигане от друго населено място.
БГНЕС