Американски кораб залови петима сомалийски пирати
Американски кораб залови петима сомалийски пирати / cнимка: Reuters, архив

Американска бойна фрегата залови петима сомалийски пирати след престрелка, при която потопила лодката им, предаде АП.

Фрегатата "Никълъс" попаднала във вторник под обстрел от пиратите в район, западно от Сейшелските острови, съобщиха ВМС на САЩ. Петимата заловени пирати засега ще останат задържани на борда на фрегатата, съобщава БТА.

В същото време при друга операция турски командоси заловиха девет пирати на борда на лодка в Аденския залив. Фрегатата "Гелиболу", която е част от анти-пиратската мисия на НАТО, прихванала пиратската лодка по време на наблюдение на коридора за сигурност за търговски кораби на 80 мили от брега в сряда. Информацията разпространиха въоръжените сили на южната ни съседка. „Командосите осъществиха маневри за прихващане на лодката и заловиха деветима на борда й", пише в съобщението, цитирано от БГНЕС.

Само преди дни пирати заловиха край бреговете на Сомалия осем индийски кораба. На отвлечените плавателни съдове има общо 120 души екипаж, предимно индийци. По предварителни данни става дума за риболовни кораби, които плавали от Сомалия за Дубай.

Морски банди увеличиха нападенията си в Индийския океан и в Аденския залив през последните месеци, печелейки десетки милиони долари от откупи за заловени кораби и танкери. Според експерти пиратството в региона ще продължи да е проблем, докато в Сомалия не дойде на власт пълноценно правителство. Страната не е имала функциониращо правителство от 19 години, отбелязва АП.

23 кораба и една баржа са в ръцете на сомалийски пирати с общо 337 души екипаж към 31 март, съобщи в доклад Международната неправителствена организация Екотера Интернешънъл. Сред пленниците има включително и 13 българско моряци. Екипажът на танкера за течни химикали "Сейнт Джеймс парк", плаващ под британски флаг, е от 22 души, петима от които са българи, други двама румънци. Корабът бе отвлечен на 28 декември м.г. На борда на автовоза "Ейшън глори" има още осем българи, в това число и капитана. Корабът бе отвлечен на 2 януари тази година. Ирански и български медии съобщиха, че "Ейшън глори" е бил освободен срещу откуп от 5 млн. долара, пише агенцията. Но тази информация не беше официално потвърдена, а корабът остана в ръцете в пиратите.