изтребители
изтребители / iStock/Getty Images
Той по-късно се бил намерен разбит в планинска зона, след като
Изтребители на американските военновъздушни сили прихванаха малък самолет близо до Вашингтон, съобщи Министерството на отбраната на САЩ, цитирано от световните агенции.

Изтребители Ф-16 са прихванали гражданския самолет Чесна 560 Ситейшън V приблизително в 15:20 ч. (2020 по Гринуич), докато е летял над Вашингтон и северната част на Вирджиния, се казва в изявление на Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана. "Пилотът не реагираше и впоследствие самолетът Чесна се разби в близост до Националната гора "Джордж Вашингтон", Вирджиния. НОРАД се опитваше да установи контакт с пилота до момента, в който самолетът се разби", се казва в изявлението.

Изтребителите са използвали сигнални ракети "в опит да привлекат вниманието на пилота", добавиха от НОРАД, като подчертаха, че самолетите "са имали разрешение да се движат със свръхзвукова скорост и е възможно жителите на региона да са чули силен звук от преминаването на звуковата бариера". 

Федералната авиационна администрация на САЩ съобщи, че малкият самолет, който е излетял от град Елизабеттън в Тенеси, се е разбил близо до Монтебело в щата Вирджиния, южно от столицата. По план е трябвало да се приземи в Лонг Айлънд, Ню Йорк.

Първоначално не беше ясно дали на борда е имало здравословен проблем, който може да е довел до липсата на реакция на пилота. Не е ясно и дали малкият самолет е нарушил ограниченията на въздушното пространство над Вашингтон и околностите му.

 После самолетът, с когото изтребителите така й не успели да установят контакт по радоуредбата, се разбил в планинска зона в щата Вирджиния. В останките от машината не са намерени оцелели.


 
Асен Георгиев/БТА