Военноморските сили на САЩ съобщиха, че техният боен кораб „Milius” е преминал през Тайванския проток в рамките на рутинна операция, проведена дни след като Китай организира мащабни военни учения около острова.

В неделя военният кораб "извърши рутинно преминаване през Тайванския проток", се казва в изявление на 7-и флот на военноморските сили на САЩ, "през води, където се прилага свободата на корабоплаване и прелитане в открито море в съответствие с международното право".

Борел: Отношенията на ЕС с Китай ще бъдат определяни от поведението на Пекин

Китай разглежда Тайван като част от своята територия и се е зарекъл един ден да постави самоуправляващия се остров под свой контрол.

На 8 април Пекин започна тридневни военни учения около Тайван, при които симулира целенасочени удари и упражни блокада на острова.

Макрон потвърди: Франция подкрепя запазването на статуквото около Тайван


В понеделник 7-и флот сподели в Twitter снимки на екипажа, който гледа към Тайванския проток - един от най-важните водни пътища в света за международното корабоплаване.

"Корабът премина през коридор в пролива, който е извън териториалното море на която и да е крайбрежна държава", заявиха от флота, като добавиха, че преминаването демонстрира ангажимента на САЩ към свободен и отворен Азиатско-тихоокеански регион.
БГНЕС