Американски атомен самолетоносач потегли към Сирия
Американски атомен самолетоносач потегли към Сирия / снимка: Reuters, архив

Най-новият многоцелеви атомен самолетоносач на американските военноморски сили "Джордж Буш"е прехвърлен от района на Персийския залив към бреговете на Сирия, съобщи Би Би Си, цитирана от ИТАР-ТАСС. Според морските мониторингови служби "Джордж Буш" е съпровождан от ударна група, включваща ескадрен миноносец. Самолетоносачът беше спуснат на вода през 2006 година, а от есента на 2009 година е включен в състава на военноморските сили. "Джордж Буш" е способен да носи до 70 единици авиационна техника, включително 48 щурмови изтребители.

Европейският съюз е готов да разговаря със Сирийския национален съвет и други опозиционни групи, заяви в сряда говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън, цитиран от Ройтерс. Говорителят припомни, че Аштън се срещна във вторник с ръководители на Сирийския национален съвет. "По време на срещата тя подчерта, че е важно опозицията да спазва ангажимента си за мирен и несектантски подход", заяви Майкъл Ман. "ЕС е готов да разговаря със Сирийския национален съвет и други представители на опозицията, които се придържат към ненасилието и демократичните ценности", добави говорителят.

Защитата на цивилните в Сирия се превръща във все по-спешен и важен аспект от отговора на кръвопролитията в страната, обяви Европейската комисия, цитирана от Асошиейтед прес. В същото време тя не стигна дотам да подкрепи идеята на френския министър на външните работи Ален Жупе за създаване на хуманитарни коридори в Сирия. Говорителката на ЕК Мая Кочиянчич даде да се разбере, че Европейският съюз е готов да установи връзка с представителите на сирийската опозиция, които се придържат към ненасилието и демократичните ценности.

Репресиите срещу антиправителствените демонстранти не спряха и днес, като силите за сигурност обстрелваха райони в бунтовната централна провинция Хомс, предаде ДПА, като се позова на активисти. Двама души били убити, а най-малко петима - ранени. Сирийските сили за сигурност освен това претърсват района на границата с Турция за дезертьори.

Арабската лига даде на Сирия един ден, за да подпише протокола, допускащ наблюдатели в страната. В противен случай регионалната организация ще даде ход на плановете си за налагане на икономически санкции, заяви днес представителят на Египет в лигата, цитиран от Ройтерс. Санкциите могат да включват спиране на гражданските полети до Сирия и прекратяване на сделките с централната й банка, уточни пред журналисти в Кайро Афифи Абдел Уахаб. "Утре е крайният срок, когато Сирия трябва да подпише (протокола). Ако не подпише, икономическият и социален съвет (на министрите) ще се събере в събота, за да обсъди икономически санкции," каза египетският представител. Той добави, че при липса на сирийски подпис под протокола външните министри на Арабската лига ще заседават отново в неделя, за да обсъдят предложените санкции./

По-рано в сряда френският външен министър Ален Жупе заяви, че Франция подкрепя създаването на хуманитарен коридор в Сирия и смята опозиционния Сирийски национален съвет (СНС) за легитимен партньор, с когото желае да работи, припомня БТА.

Франция и САЩ се договориха в сряда да работят заедно за установяване на хуманитарни коридори в Сирия, съобщи Франс прес. В телефонен разговор френският външен министър Ален Жупе и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън "се споразумяха да работят заедно и с техните партньори по възможността за хуманитарни коридори", заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро.

Двамата министри изразиха безпокойство от "влошаването на хуманитарната ситуация в Сирия, особено в град Хомс, който буквално е обсаден от силите на режима", добави говорителят.

Създаването на "хуманитарни коридори" в Сирия зависи от ред условия. Това призна първият дипломат на Франция Ален Жупе, като спомена по-специално евентуалното съгласие на режима и наличието на международен мандат, предаде Франс прес. Опозиционният "Сирийски национален съвет ми заяви: трябва да предложите хуманитарни коридори, тъй като днес има хуманитарен проблем с недостиг на стоки от първа необходимост", каза Жупе пред радио Франс ентер, след като разговаря вчера с председателя на Съвета Бурхан Галиун.

Темата ще бъде повдигната в ООН, ЕС и пред Арабската лига, "за да видим как може да задействаме тези хуманитарни коридори", каза френският министър. "Сиреч, както стана в Либия, маршрути, по които хуманитарни организации като Червения кръст например ще може да изпращат медицински продукти", поясни той.

Според Ален Жупе има два възможни варианта. "Първият е международната общност, ООН, Арабската лига да издействат от режима разрешение за такива хуманитарни коридори, както е правено другаде", каза министърът. "Ако това не стане, ще трябва да разгледаме други решения. Възможно е да защитаваме (с военни средства) хуманитарни конвои, но още не сме стигнали дотам", уточни той. Защита от страна на международни наблюдатели вече е осигурявана в Либия, изтъкна Жупе. "За нас намеса, макар и хуманитарна, естествено не е възможна без международен мандат", напомни френският министър. Той отново заяви, че в случая със Сирия не се обсъжда военно решение с международно участие.

По-рано в сряда Жупе за първи път спомена идеята за хуманитарни коридори, след среща в Париж с ръководителя на опозиционния Сирийски национален съвет Бурхан Галиун.