Американска сенаторка отправи обвинения към ЦРУ
Американска сенаторка отправи обвинения към ЦРУ / снимка: БГНЕС

Американска сенаторка обвини Централното разузнавателно управление в незаконно претърсване на компютрите на членове от персонала на Сената, разследващи програмата на ЦРУ за разпити. От управлението отхвърлиха обвиненията на високопоставената дама.

Даян Файнстайн, представител на сенатската комисия по разузнаването, гневно осъди действията на ЦРУ. "Имам сериозни опасения, че търсенето на ЦРУ може да наруши принципите на разделението на властите, залегнали в конституцията на Съединените щати", каза Файнстайн по време на драматична реч пред Сената.

"ЦРУ търсеше компютърното устройство, използвано от служителите в комисията по разузнаването, които се подготвяха за сложен доклад, разглеждащ спорната й вече несъществуваща програма за разпити", добави сенаторката, пише БГНЕС.

"Поисках извинение и признание, че подобно претърсване на компютрите е неуместно, но такова не получих", каза Файнстайн.

Директорът на ЦРУ Джон Бренън отхвърли обвиненията, че ЦРУ незаконно е проникнало в компютри, използвани от служители на Сената, разследващи противоречива програма за разпити. "Нищо от това не може да бъде по-далеч от истината. Ние не бихме сторили това", заяви Бренън.

Извънредната реч на американската сенаторка беше стъпка в страни от обикновено топлите й взаимоотношения с разузнавателната общност, които тя често защитава срещу обвиненията, че превишават правомощията си.