Американска гражданка е задържана в Иран
Американска гражданка е задържана в Иран / netinfo

Американска изследователка е била задържана миналата седмица в Техеран по подозрения, че е извършила "престъпления срещу сигурността" на Иран, съобщи днес говорител на съдебните власти, цитиран от световните агенции.

Халех Есфандиари, директорка на програмата за Близкия Изток на Международния изследователски център "Удроу Уилсън" във Вашингтон, била арестувана на 8 май и отведена в техеранския затвор Евин. Това съобщиха миналата седмица членове на нейното семейство и колеги от центъра.

Днес иранският говорител уточни, че с Есфандиари се занимав министерството на разузнаването и че разследването срещу нея продължава.

В затвора, в който се намира изследователката, обикновено се изпращат ирански политически затворници, алармираха от международния изследователски център "Удроу Уилсън". Според Техеран, който не признава американското гражданство на Есфандиари, иранските власти се отнасят към нея като към всеки иранец, обект на подобно разследване, като това, което се води срещу нея.

Есфандиари пристигна в края на 2006 г. в Иран, за да посети 93-годишната си майка. Тя незабавно беше обвинена от иранския ежедневник "Кейхан", че е агент на израелското разузнаване.

Миналата седмица американският Държавен департамент осъди ареста на изследователката. Вашингтон обяви също, че паспортите на две други иранки с двойно ирано-американско гражданство са били отнети от иранските власти. Едната от тях е журналистка в официалното американско радио, излъчващо на персийски език "Радио Фарда".