Американка умолява лидера на Ислямска държава да освободи сина й
Американка умолява лидера на Ислямска държава да освободи сина й / БГНЕС, архив

Шърли Сотлоф, майката на американския журналист Стивън Сотлоф, който е държан от въоръжената групировка "Ислямска държава", призова вчера във видеозапис лидера й да освободи сина й, предаде Ройтерс.

Тридесет и една годишният Сотлоф изчезна в Сирия миналата година, докато отразяваше конфликта там. Той е виждан за последно през август 2013 година. "Ислямска държава" заплаши миналата седмица да убие Сотлоф, ако не спрат американските въздушни удари срещу групировката, в същия видеозапис, в който показа обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули.

Шърли Сотлоф, която живее в района на Маями, се обръща във видеото по име към лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади и го умолява "да й даде възможност да доживее онова, което всяка майка по света желае - да види децата на своите деца".

"Вие, халифе, можете да го помилвате. Умолявам ви да освободите детето ми. Моля ви да използвате властта си и да пощадите живота му", казва Шърли Сотлоф в записа, излъчен по телевизия Ал Арабия.

Друг американец, Питър Тио Къртис, бе освободен в неделя след две години в плен на друга въоръжена групировка, действаща в Сирия, Фронта ан Нусра. Условията по освобождаването му, отчасти с посредничеството на Катар, не бяха разкрити. "Несъмнено бихме призовали тези, които държат (Сотлоф), да го освободят", заяви вчера на пресконференция говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Той обаче напомни, че САЩ не плащат откупи за освобождаване на заложници, заявявайки, че това би изложило други невинни американци на риск.

Източник: БТА