Американка плува по Дунав два месеца
Американка плува по Дунав два месеца / netinfo

Днес следобед в България ще пристигне американката Мими Хюз, която си е поставила за цел да преплува река Дунав от изворите в планината Шварцвалд до Черно море. Плувайки от Сърбия, Мими Хюз ще стъпи за първи път на българска земя недалеч от видинското село Флорентин.

Мими Хюз, която неотдавна навърши 50 години, се зае с преплуването на Дунав, за да обърне внимание върху социалните и екологичните проблеми на реката, възможностите за международно сътрудничество при опазването на околната среда и общественото разбирателство.

Досега Мими Хюз е преплувала близо 2 хил. км по течението на река Дунав. Тя ще бъде посрещната от представители на екологичната организация WWF, местни жители и журналисти, на които ще сподели впечатленията си от маратона си по реката. „Ще успея да изпълня намерението си само с подкрепата и сътрудничеството на хора от много държави и от най-различни култури”, казва Мими Хюз. „Така искам да покажа, че когато хората от различни държави работят заедно, те се превръщат в посланици на мира и разбирателството. Само по този начин може да запазим нашата планета.”

Маратонът на Мими Хюз започна на 7 май при изворите на река Дунав край германския град Донаушинген. До Мими с каяк плава 21-годишната й дъщеря Келси. Двете жени от американския щат Тенеси изминават средно по 33 км всеки ден. Мими Хюз е майка на четири деца, по професия е учителка, занимава се с триатлон. Другите й постижения включват преплуване на Беринговия проток между Русия и САЩ, както и цялото течение на американската река Тенеси.

На 8 юли се очаква Мими и Келси Хюз да достигнат Видин. Там, както и при с. Флорентин, представители на WWF ще разкажат за проблемите по българското течение на Дунав и за проектите, които осъществяват за опазването на реката и западните й български притоци.

Дунав разполага с възможно най-международния речен басейн в света, тъй като реката и притоците й преминават през територията на 18 държави. Дължината на Дунав е 2 800 км. Очаква се маратонът на Мими Хюз да завърши в началото на август.